parelmoeren schelp Athena

Een parelmoeren schelp gesneden en gesigneerd door I.B.B., Jan Bernard Barckhuyzen (geboorteplaats plaats onbekend 1684-1760 Harderwijk).

Op de voor zijde is Athena uit het parelmoer gesneden. De godin van de wijsheid, kunst, krijgskunst en vrede draagt op haar helm een sfinx. Naast haar staat een uil als symbool van de wijsheid. In haar rechterhand houdt ze een lans en in haar linkerhand draagt zij een schild met het hoofd van Medusa erop. Rechts staat een haan als symbool van de strijdlust. Op de achtergrond is een landschap met huizen en wolken gegraveerd.

Op de achterzijde een gravure van een dansend paar. Links een rokende en dansende vrouw. Rechts een man met in zijn rechterhand een viool en strijkstok en in zijn linkerhand een bierpul. In de verte zijn verschillende huizen afgebeeld. Het dansende paar is gebaseerd op een gravure van Pieter Nolpe (1613-1653).

In de schelp zitten drie gaatjes. Gezien het feit dat deze zijn gebruikt als uitgangspunt voor de zon en als raampje, zaten deze al voor de bewerking in de schelp. Het zijn waarschijnlijk gaatjes van de tepelhoorntjes, roofslakjes die gaatjes maken in schelpen van andere weekdieren en die dan leegslurpen. De schelp is gelijmd op twee plaatsen, gebruikmakend van de oorspronkelijke stukjes.

afmetingen: 9.1 x 8.5 cm.

Literatuur: W.H. van Seters, Parelmoerkunstenaars in de 18de eeuw, Nederlands Kunsthistorisch Jaarboek, vol 17, 1966.

PeriodeVroege juwelen
MakerJan Bernard Barckhuyzen
PrijsVerkocht

Zoek een soortgelijk juweel voor mij