barnstenen collier

Een collier van vier rijen transparant barnsteen – in lengte verstelbaar met een zwart fluwelen lint – met twee ornamenten versierd met barnstenen medaillons.

Barnsteen, ook wel het goud van de Baltische zee genoemd, is miljoenen jaren oud versteend hars en bestaat in talloze kleuren. Als je het in de 17e eeuw vond, dan moest je het afstaan aan de regering op straffe van de doodstraf. Het beroemdste kunstwerk van barnsteen of amber is een hele barnstenen kamer; the Amber Room, uitgevoerd in opdracht van Frederik de Eerste van Pruisen in de 18e eeuw. Deze kamer werd later als kado geschonken aan Tsaar Peter de Eerste en daar afgemaakt in het paleis in Tsarkoye Selo. De wanden zijn verdwenen in de Tweede Wereldoorlog, maar in 2003 werd een kopie gemaakt in het Catharina Paleis in Sint Petersburg.

Vroege barnstenen kunstwerken zoals miniatuurkabinetjes of kistjes zijn zeer gewild; altijd gemaakt met contrasterende kleuren en mooie transparante barnsteen of in combinatie met ivoor.

Dit 19e eeuwse collier heeft dergelijke kleurcontrasten ook. Net als op de vroegere objecten is het collier versierd met twee cabochon medaillons die aan de achterzijde zijn gegraveerd met een voorstelling; hier een brandend hart en een schip (met kleine beschadiging) en de op de ondergrond een klein laagje goudfolie om de medaillons op de laten lichten en het kleurcontrast te benadrukken, Polen, Gdansk, 19e eeuw.

gewicht: 22.3 gram

Periode1950-1960-1970
PrijsVerkocht

Zoek een soortgelijk juweel voor mij