intaglio ring voorstellende Theseus

Een grote 18 karaat gouden ring met een prachtig fijn gesneden intaglio in mooie donkergroene agaat, met een voorstelling van de Griekse held Theseus, zowel de ring als de intaglio zijn 18e eeuw.

ringmaat: 17.5 mm. 7 US.
gewicht: 9.2 gram
afmetingen: 2.9 x 2.4 cm.
afmetingen steen: 2.5 x 2 cm.
afmetingen scheen: 2.7 – 12 mm.

Aigeus, de koning van Athene, was kinderloos. Omdat een koning een zoon als opvolger moet hebben, ging hij naar het orakel van Delphi om te vragen wat hij moest doen. Op de terugweg naar Athene ging hij op bezoek bij zijn vriend Pittheus, de koning van Troizen. Deze voerde hem dronken en zorgde ervoor dat Aigeus in bed belandde met Pittheus dochter Aithra. Dezelfde nacht sliep Aithra ook met Poseidon. Ze werd zwanger van een zoon, Theseus, die dus zowel een goddelijke als een menselijke vader had. Toen Aigeus hoorde van haar zwangerschap, legde hij een zwaard en een paar sandalen onder een zware rots. Als ze een zoon zou krijgen, moest hij naar zijn vader in Athene komen, zodra hij sterk genoeg zou zijn geworden om deze rots te verplaatsen. Zo groeide Theseus op in Troizen.

Toen Theseus zeven jaar oud was, kwam Herakles op bezoek bij koning Pittheus. Herakles had zijn onkwetsbare leeuwenvel, de huid van de door hem verslagen Nemeïsche leeuw, in de eetzaal neergelegd. Daar zagen Theseus en enkele andere kinderen het liggen. Als enige van de groep was hij er niet bang voor. Omdat hij dacht dat het een levende leeuw was, viel hij het vel aan met een bijl en begon erop in te hakken.

Eenmaal volwassen, rolde hij het rotsblok opzij en haalde de sandalen en het zwaard eronder vandaan. Zijn moeder vertelde hem over zijn vader en hij besloot naar Athene te reizen, niet over zee, maar over land via een gevaarlijke kustweg, die onveilig werd gemaakt door bandieten en monsters. Zijn reis heet ook wel de werken van Theseus.

PeriodeVroege juwelen
PrijsVerkocht

Zoek een soortgelijk juweel voor mij