Enig resultaat

chrysoprazen collier

Verkocht

Maison Chaumet

De Chaumet dynastie

Maison Chaumet is een van de belangrijkste Franse juweliershuizen aan het Place Vendôme. Nu in bezit van de LVMH groep en opgezet door Marie-Étienne Nitot in 1780. Nitot (1780-1814) en zijn zoon, Francois Regnault Nitot waren Napoleon’s persoonlijke juweliers en maakten alle extravagante juwelen voor Josephine en Marie Louise, maar ook de tiara van Paus Pius VII. De parel en camee tiara die kroonprinses Victoria onlangs droeg tijdens haar huwelijk is een prachtig voorbeeld van een Empire juweel door Nitot.

Na de val van Napoleon werd Nitot’s zaak voortgezet door Jean-Baptiste Fossin (1786-1869) en zijn zoon Jules Fossin. Samen maakten zij romantische en naturalistische juwelen geïnspireerd door de Italiaanse renaissance en de 18e eeuwse romantiek. Je ziet van hen veel wijnranken, olijven en kastanje balderen en fruit bezet met alle soorten edelstenen; topaas, smaragd, robijn, diamant. Onder Fossin’s clientèlen bevonden zich de hertogin de Berry en de Franse Koninklijke familie. Jules Fossin werkte ook veel voor Louis-François Cartier, toen deze net was begonnen in 1850.

In 1848 begon Jules Fossin een Engelse winkel samen met Jean Valentin Morel (1794-1860) en diens zoon Prosper Morel. Al snel waren zij ook in Engeland zeer populair en persoonlijke juwelier voor Koningin Victoria. Toen Morel terug ging naar Parijs volgde hij in 1868 de Fossin’s op. Prosper Morel’s dochter trouwde met in 1875 met een goudsmid uit Bordeaux; Joseph Chaumet. Vanaf 1889 volgde Chaumet op en kreeg het huis zijn huidige naam.